Valkiria Network | V-Game | Gry komputerowe | Ogniem i Mieczem | Gry fabularne | Dzikie Pola | Neuroshima | Świat Mroku | Warhammer
Film | Star Wars | Literatura | Andrzej Pilipiuk | Jacek Komuda | Zmierzch | Komiks | Planszówki | Karcianki | Wędrowycz | Bitewniaki | II wojna światowa
Valkiria - Polub nas na Fejsie
  
Księżyc w nowiu - recenzja filmu
 20-11-2009, 12:54
 ARTUT
 11299 x przeczytano

Ogólnoświatowa histeria związana z premierą filmu Zmierzch rozwinęła się na dobre. Fanki „boskiego Roberta” kwiczały jak zarzynane prosięta, gdy tylko pojawiały się jakiekolwiek informacje o kolejnej części noszącej tytuł Księżyc w nowiu. Wyspecjalizowany sztab marketingowców i PRowców podsycał szał doniesieniami o romansach wśród obsady aktorskiej oraz o kolejnych ekscesach napalonych gimnazjalistek, które wymyślały totalnie pokręcone pomysły na okazywanie uwielbienia aktorowi grającemu główną rolę.

I tak w końcu minęły dziesiątki zapłakanych nocy, gdy miłośniczki Edwarda zrywały się z łóżka z krzykiem „ugryź mnie”… Nadszedł czas premiery drugiej części filmowej sagi o wampirach.

Nie ukrywam, że świetnie bawiłem się w sali kinowej strzygąc uszami na lewo i prawo by wsłuchać się w rozmowy widzów oczekujących na seans. Przeważały oczywiście nastoletnie dziewczęta, ale można było także dopatrzyć się kilku napakowanych brysiów, którym spod rozpiętego suwaka dresowej bluzy, wyzierał podkoszulek z wizerunkiem ukochanego Edka, a miast zegarka na lewej ręce pobłyskiwała czarna lateksowa „lansoletka” z wyrytym napisem Miłość silniejsza niż strach.

Po obejrzeniu kilkudziesięciu reklam i zwiastunów w końcu seans się rozpoczął. Warto dodać, że przed Księżycem w nowiu wyświetlana jest zapowiedź filmu Jamesa Camerona pt. Avatar. Zrealizowany jest niesamowicie i jestem pewien, że będzie to absolutny sukces.

Druga część sagi nie rozczarowuje. Przyznać trzeba, że wiele elementów obrazu kopie dupę. Efekty specjalne, a w szczególności postaci wilków robią niesamowite wrażenie. Świetnie ucharakteryzowano włoskie wampiry, które zostały znakomicie zagrane przez aktorów. Nieźle zrobiono początkową scenę z babcią. Ogólnie jest bardzo dobrze.

Niestety są także wady. Absolutną pomyłką jest dla mnie muzyka, która zupełnie nie zwraca na siebie uwagi i w żaden sposób nie pomaga akcji czy nastrojowi. Ani jeden utwór nie zapadł mi w pamięci. O ile w pierwszej części od razu wpada w ucho główny motyw muzyczny a „kołysanka Belli” buduje niesamowity nastrój, o tyle w Księżycu w nowiu nic takiego nie ma. Na szczęście jest to jedyna poważna wada drugiej części.

Nie sposób nie wspomnieć o tym, że cała sala wyła ze śmiechu przy scenie z wizji, w której Bella (już jako wampirzyca) i Edward (wciąż jako wampir) pląsają radośnie po łące. Brakowało jeszcze tylko motylków, białych króliczków, obłoczków i kolorowej tęczy.

Podsumowując należy uznać Księżyc w nowiu za obraz udany. Fanki i fani sagi Zmierzch z pewnością będą usatysfakcjonowani. Osobom, które pierwszej części nie widziały odradzam wizytę w kinie. Raczej nie zrozumieją dokładnie o co chodzi, bo nie będą znać wątków z poprzedniego filmu.

Na sam koniec nie jestem w stanie oprzeć się stwierdzeniu, że nastoletni Kubuś z indiańskiego rezerwatu z pewnością będzie sporą konkurencją do wzdychania dla oszalałych fanek. Że się tak kolokwialnie wyrażę ma znacznie większe cycki, a kaloryfer na brzuchu jest wypracowany na siłowni, w przeciwieństwie do tego domalowanego przez charakteryzatorów na brzuchu „boskiego Edwarda” (jak uprzejmie donosił jeszcze całkiem niedawno niesamowity portal Pudelek.pl).


Autor: Artur „ARTUT” Machlowski
Redakcja: Marcin „Sharn” Byrski
 
Tytuł: Księżyc w nowiu
Tytuł oryginału: New Moon
Produkcja: Australia, USA 
Gatunek: Horror, Romans
Reżyseria: Chris Weitz
Scenariusz: Melissa Rosenberg
Zdjęcia: Javier Aguirresarobe
Muzyka: Alexandre Desplat
Obsada: Robert Pattinson, Kristen Stewart, Taylor Lautner, Elizabeth Reaser, Peter Facinelli, Michael Sheen, Ashley Greene, Nikki Reed, Jackson Rathbone, Kellan Lutz, Dakota Fanning, Edi Gathegi, Jamie Campbell Bower, Justine Wachsberger, Chaske Spencer
Czas trwania: 130 min.
Dystrybucja: Monolith Films
Data premiery: 16.11.2009 (Świat), 20.11.2009 (Polska)

Informacje dodatkowe:
 
 

Ocena:
 
Ogólna
75%
 
Ocena końcowa: 75%
 

Komentarze:
Początek 1 2 Dalej Koniec


 
25-12-2009, 16:31 | dhampire | Komentarzy w sumie: 3
Całkowicie zgadzam się z recenzją. Bez obrazy dla fanów ale muzyka z KwN przypominała mi tą z Harry'ego Pottera. Może właśnie o to chodziło, żeby utrzymać magiczny klimat: wampiry, wilkołaki, legendy, itd. Chyba jednak nie trafili. Haha, a scena z Bellą i Edwardem kiedy biegną przez las? Mi brakowało rozbrykanych sarenek, ćwierkających ptaszków i jeszcze słodszej muzyki. ;/ | Ogólnie mam takie samo zdanie. ;)


 
15-12-2009, 20:32 | VampireMonique | Komentarzy w sumie: 12
Zgadzam się co do muzyki, kompletna porażka...


 
29-11-2009, 20:57 | ARTUT | Komentarzy w sumie: 4706
Prawie 500!!! wyświetleń recenzji i tylko tyle komentarzy? Ludzie, no co z Wami? Ale z Was lenie :P


 
25-11-2009, 22:44 | fascynacja_P | Komentarzy w sumie: 40
ALEŻ CAAAŁA przyjemność po naszej stronie :)


 
25-11-2009, 13:12 | ARTUT | Komentarzy w sumie: 4706
Ach dziękuję... jestem wzruszony Waszymi zachwytami :)


 
24-11-2009, 13:25 | fascynacja_P | Komentarzy w sumie: 40
Ja zdania nie zmienie. Dla mnie bella wygladała jak dziewczynka wystrojona na niedzielna msze... i takie miałam pierwsze skojarzenie w kinie. Muzyka totalna porażka. momenty zasługujące na mocny akcent przytłumione spokojna... prawie popowa muzyka:| brak mroku i grozy. A zważając na okoliczności np. pojawienia sie wiktori albo walki z laurentem, badz skoku do wody... Aj.. Bella siedzaca przez kilka miesiecy na tym samym miejscu... dobry pomysł, muzyka nie ta i nastrój,... zamiast poczuć jej pustke tesknote, niemy krzyk i depresje zaczełam rechotać i nie mogłam przestać. Poza charakteryzajca włoskich wampirów nie odpowiadał mi Aro. niestety ale wygladał nieco komicznie i wcale jak wampir. Brak było mu tego szalonego czaru i mocy. Wg mnie powinien mieć duzo silniejsza osobowość i emanować dużo wiekszą władzą. Pokazać że jego autorytet jest tam najważniejszy. Miałam też nadzieje na sporo wieksze emocje w spotkaniu z postacią Jane. Wiem ze aktora potrafi pokazać coś więcej niż tylko lekki zawód po nieudanej próbie zawładnięcia bella. Scena z babcia rzeczywiście dobra. Nie spodziewałam sie. Poza tym. Musze powiedziec ze duzo lepiej prezentuje sie historia wilków niż samych wampirów. Scena głosowania... hym.. najwiekszy koszmar edwarda... tez przyprawiła mnie o nie lada zanoszenie sie ze smiechu. Ajj długo by opowiadać ... ale nie tworze tu przecież drugiej recenzji. Arturze dobra robota no i oczywiscie na cito wiec zasługuje na wielkie brawa. Pozdrawiam


 
22-11-2009, 12:09 | NOTplastic | Komentarzy w sumie: 63
Arturze, świetna recenzja!!! :)
xd
zgadzam się z Tobą, że muzyka jest totalną porażką. muzyka z 1. części była super extra a płyta mi się zdarła, to tej nawet nie mam ochoty słuchać


 
20-11-2009, 13:51 | Szarmancki_Łoś | Komentarzy w sumie: 46
Odnośnie recenzji - w miarę xD
Odnośnie samego filmu z większości się zgadzam, aczkolwiek z mojego punktu widzenia film był zwyczajnie przeciętny. Pomijam oczywiście rewelacyjnie zrobione wilki, wyrzeźbiony tors Kubusia i mega wyczesane w kosmos włoskie wampiry. Po prostu poezja :) Aro "rzondzi" :D


 
20-11-2009, 13:12 | ARTUT | Komentarzy w sumie: 4706
No kurde... starałem się. Może to dlatego, że się nie wyspałem. Usnąłem dopiero o 4:00 a o 8:00 byłem już przy biurku. A wiesz jakie są po drodze korki przez które muszę się przecisnąć, żeby dojechać do redakcji... :P


 
20-11-2009, 13:09 | Sharn | Komentarzy w sumie: 1071
O. Ten tekst z opaską daje radę. Reszta raczej średniaweczka. Stać Cię na większą szyderę :P
Może Craven chciałby podzielić się z nami swoimi wrażeniami ;]



Skomentuj:
Nie posiadasz uprawnień by dodawać komentarze.
   

Witamy na stronie
poświęconej twórczości
Stephenie Meyer:
 
* * *
 
Zapraszamy
na nasze
 
* * *
 
Odwiedź koniecznie
naszą stronę główną
Profil użytkownika
Pseudonim

Hasło

Zapisz login

Przypomnij hasło!
Rejestracja

Szukaj

Nowości w V-Sklepie



Czy kupisz Przed świtem?

Oczywiście!!!
308  Głosów (57%)
Raczej tak
14  Głosów (2%)
Nie wiem
9  Głosów (1%)
Nie
8  Głosów (1%)
Mam zamiar ją wygrać w konkursie :)
33  Głosów (6%)
Aaaaaa!!!... KOCHAM EDWARDA CULLENA!!!
160  Głosów (30%)

Ankieta wygasła

Archiwalne

Na służbie:
Żołnierze: 0

Cywile: 50

Statystyki wizyt:
Wizyty: 3510087
Dziś gości: 67
Ten miesiąc: 67
Rekord gości: 43842
Gości wczoraj: 99